afo.gr

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Α.Π.Ε.

Το 2017 που εκπνέει σε λίγες ώρες, δεν έφερε την εξόφληση της παραγωγής Αυγούστου για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που επισημάναμε πολύ-πολύ νωρίς ότι θα συμβεί και συγκεκριμένα από τις 28 Νοεμβρίου

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα (ολόκληρο εδώ), το οποίο -κατά πολλούς τρόπους- "υποστήριξε" την οικονομική διαχείριση του κάθε εμπλεκόμενου νοικοκυριού, βασιζόμενο στα εξαγώγιμα δεδομένα του afo.gr, τα οποία προέρχονται από την εξειδικευμένη μας ομάδα, παρακολούθησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία "πέφτει έξω" στις εκτιμήσεις της ...μία φορά το χρόνο!

ΠΛΗΡΩΜΕΣ Α.Π.Ε.

Έτσι, η όποια ανησυχία των παραγωγών, μπορεί να είναι εύλογη, ωστόσο είναι ανεπίκαιρη, διότι συμβαίνει κάτι που και το αναμέναμε και το δημοσιοποιήσαμε πολύ έγκαιρα.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ

Όμως, πλέον των εκτιμήσεων που αναφέραμε μέσα από το afo.gr τον Νοέμβριο, φαίνεται ότι η πληρωμή θα πάει ακόμα μια βδομάδα πιο πίσω. Ενώ η ολοκλήρωση εξόφλησης όλων των παραγωγών για τον Ιούλιο, αναμενόταν λίγο νωρίτερα, αυτή προέκυψε τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα το σενάριο που "καταγράψαμε" τον Νοέμβρη για πληρωμές Αυγούστου των τιμολογίων μεταξύ 6.500€ και 8.000€ (κατοστάρια αγροτικά) στις 4/1, να αναμένεται πλέον για τις 10 Ιανουαρίου 2018.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018

ΤΑ (ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ) ΚΑΚΑ ΝΕΑ

Η αναμενόμενη αύξηση υπερημέριας της συγκεκριμένης περιόδου, δεν είναι το μείζον. Ο Αύγουστος θα εξοφληθεί σε ένα "μήκος" περίπου 38-40 ημερών αλλά το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η συμπεριφορά του "μεγαλύτερου πελάτη" του Λ.ΑΓ.Η.Ε., δεδομένου ότι πλέον δεν υφίσταται την πίεση των δικαστικών διεκδικήσεων του Λειτουργού.

Από την πλευρά του Συνδέσμου, στη Γενική Συνέλευση της 3/12/2017 έχει ληφθεί η απόφαση του σώματος, για τη συνέχιση παράστασης υπέρ των δικαστικών διεκδικήσεων, στο ενδεχόμενο που η ροή των γεγονότων επανέλθει στο καθεστώς του α! εξαμήνου 2017 (υπερημέρια 215 ημέρες).

Θυμίζουμε, ότι σ' αυτό τον πολυδάπανο δικαστικό αγώνα, υπήρξε πλήρη σύμπλευση με τον Σ.Π.Ε.Φ.

Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο για το Δ.Σ. του Συνδέσμου να λάβει μια απόφαση συνέχισης του δικαστικού αγώνα, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον έταιρο σύνδεσμο. Αυτό, δεν έχει να κάνει με ενδεχόμενη "αδυναμία" του Συνδέσμου, αλλά προκύπτει μέσα από ένα απλό ερώτημα:

  • Δώδεκα χιλιάδες φωτολταϊκά πάρκα, θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε "λογικές προθεσμίες", με τον δαπανηρό αγώνα των 1.500 αγροτών;

Να αναφέρουμε βέβαια, ότι από την πλευρά του Σ.Π.Ε.Φ. υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση του κ. Λουμάκη, ότι εφόσον απαιτηθεί νέος δικαστικός γύρος, αυτός θα είναι κοινός.

Ο ΠΗΧΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αναλογιζόμενοι την γενικότερη περιρρέουσα κατάσταση και "τοποθετώντας" έναν "πήχη" στα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο "βηματισμός των πληρωμών" θα είναι στη σωστή ταχύτητα, εφόσον μέχρι τα μέσα Μαρτίου έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του 2017, για τα "κατοστάρια" πάρκα.

Είναι μια "εύλογη" ημερομηνία, η οποία αναμένεται να προσδιορίσει την συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων, στο επόμενο διάστημα...